Az édes italokat alapvetően kerülni kell

Milyen egészségkárosító a cukor az édes italokban?
Táplálkozástudományi szempontból a cukros italok fogyasztását alapvetően kerülni kellene. Ezek nem okoznak telítettségérzést, de a vércukorszintet gyorsan megemelik – ez negatív hatással van az egészségre, például növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a fogszuvasodás kockázatát.
Mit kellene akkor innunk?
A legjobb a víz, az édesítetlen tea, és kisebb mennyiségben a kávé. A 100%-os gyümölcslevek is tartalmaznak természetes cukrokat, ezért csak mértékkel ajánlottak.
Akkor törvényileg szabályozni kellene a cukor mennyiségét az édesített italokban?
Egészségtudományi szempontból ez értelmes intézkedés lenne az egészség előmozdítása érdekében.
És mi a helyzet akkor, ha a cukrot mesterséges édesítőszerek váltják fel?
Rövid távon pozitív hatás lehet a kalóriacsökkentés. Számos tanulmány azonban azt mutatja, hogy a mesterséges édesítőszerek hosszú távon nem segítenek az elhízás elleni küzdelemben.
De ezek nem kalóriamentesek?
Egyrészt befolyásolhatják a bélflóra összetételét vagy az étvágy szabályozását, ami növelheti az elhízás kockázatát. Ráadásul a szakértők feltételezik, hogy az édes íz „összezavarhatja” az agyat – mivel az agy azt energiával társítja. Ha nincs benne kalória, akkor az agy nem kapja meg, amit „várt”.
Tehát a cukorra vonatkozó felső határértéket egy mesterséges édesítőszerekre is kiterjedő tilalommal kellene kiegészíteni?
A gyártóknak jelenleg nincs jobb alternatívájuk, ezért ennek évek alatt és fokozatosan kellene történnie.