Felejtsd el a matchát! - Most jön a Hojicha latte

A Hojicha lattét melegen vagy jéggel is ihatod.
A Hojicha, ez a trendi ital, ugyanabból a családból származik, mint a matcha, de diósabb ízű és kevesebb koffeint tartalmaz.
A matcha már régóta zöld hullámot indított el. Most azonban valami új érkezik, ami hamarosan akár le is válthatja a matchát: a Hojicha latte, amit „Ho-dzsi-csá”-nak ejtünk.
Akárcsak a matcha, a hojicha is zöld teából készül, azonban különbözik az előállítás módjában, ízében, színében és koffeintartalmában.
Pörkölt zöld tea
„A matcha és a hojicha ugyanabból a teanövényből származik, mégis teljesen eltérő ízélményt nyújtanak” – magyarázta Hiromi Matsunobu, a londoni Matchado nevű japán kávézó alapítója a Financial Times-nak. „Míg a matcha erőteljes és füves ízű, addig a hojicha természetesen édes, diós aromájú, enyhén füstös és finoman karamelles jegyekkel. Sok japán számára ez egy megnyugtató, nosztalgikus íz.”
A hojicha úgy készül, hogy a zöld tea leveleit és szárát faszénen pörkölik meg, ettől válik barnássá, és nyeri el jellegzetes diós, karamellás és enyhén édes ízét.
Ezzel szemben a matcha földesebb ízű, és fajtától függően néha kissé keserű is lehet.
Kevesebb koffein, mint a matchában
A két ital nemcsak ízben és színben tér el egymástól, hanem koffeintartalomban is.
A hojicha kevesebb koffeint tartalmaz, mint zöld testvére, ugyanakkor L-theanint is – egy aminosavat, amely csökkentheti a stresszt és elősegítheti a relaxációt.
Bár kisebb mennyiségben, mint a matcha, a hojicha is tartalmaz antioxidánsokat, főként flavonoidokat, amelyek segíthetnek a sejtkárosodás elleni védelemben és a gyulladások csökkentésében.
Ha szeretnél magadnak egy hojicha lattét készíteni, ugyanúgy járhatsz el, mint a matchánál:
Keverd össze a hojicha port forró vízzel, amíg teljesen fel nem oldódik, majd adj hozzá a választott tejből készült tejhabot.