Umami, az 5. íz

Hogyan teszi az ötödik ízérzék, az umami a többi négyet fakónak tűnővé – és miért kísér bennünket már régóta?
Umami, az 5. íz

Ez a kulináris ízfokozó elhozza a gasztro-mennyországot a foodiek számára, és sok séf titkos fegyvere: az umami. Sokáig az édes, savanyú, sós és keserű számított az ízlelés négy alapvető irányának. Csak 1904-ben fedezte fel a japán vegyész, Kikunae Ikeda az ötödik ízérzéket az ember számára, amikor megpróbálta megfejteni egy algaleves karakteres aromáját. Az íz nem volt édes, sem savanyú, sós vagy keserű. Más volt – erőteljes, telt és gazdag. Ikeda ezt az új ízélményt "umami"-nak nevezte el, ami a japán "umai" (finom) és "mi" (íz) szavakból áll össze.

Ez az íz a glutamátból származik, egy aminosavból, amely sok élelmiszerben természetesen is előfordul – például paradicsomban, gombában vagy parmezánban. A lassú főzés, az erjesztés vagy az érlelés még egyedibbé teszi ezt az ízt. A nyugati világban sokáig nem ismerték el önálló ízként az umamit. Csak a 2000-es évek elején kezdte el tudományosan is elfogadni a világ – a hosszú ideig főzött húslevesek, paradicsomszószok, sültek, steakek vagy fűszeres, sajtos rakott ételek például mind umamiban gazdagok.

És persze ott van a hírhedt, mégis híres Lasagne – gyerekkorunkból jól ismert ízvilág: olcsó glutamáttal készült termékek, amelyeket ma már a csúcsgasztronómiában is újra felfedeznek, sőt, a házi konyhákban is megjelennek. Az umami feldobja az ételt. Aki egyszer megízlelte, nem akar többé lemondani róla.

Kapcsolódó cikkek

Umami, az 5. íz

Umami, az 5. íz

Hogyan teszi az ötödik ízérzék, az umami a többi négyet fakónak tűnővé – és miért kísér bennünket már régóta?

Az édes italokat alapvetően kerülni kell

Az édes italokat alapvetően kerülni kell

Az édesített italokról és a mesterséges édesítőszerekről.

Felejtsd el a matchát! - Most jön a Hojicha latte

Felejtsd el a matchát! - Most jön a Hojicha latte

A két ital koffeintartalmában különbözik.